Ιστορικό Κτιριακού

Σήμερα το Επαγγελματικό Λύκειο Άνω Λιοσίων στεγάζεται σε νεόδμητο σύγχρονο κτίριο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 46 στα Άνω Λιόσια, αλλά  για πολλά χρόνια από το 1999 μέχρι το 2009 στεγάζονταν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.
Τα παρακάτω αποτελούν μία σύντομη αναδρομή του κτιριακού προβλήματος του ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων, και αναφέρονται μέχρι το έτος 2009.

——————————————————————————————————————————————————

Το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί ως 1ο Τεχνικό Λύκειο (ΤΕΛ) Άνω Λιοσίων το 1991 και αρχικά συστεγαζόταν με το 3ο Γενικό Λύκειο της περιοχής, επί της Λ. Φυλής, όπου το δεύτερο ακόμα παραμένει. Μετά το σεισμό του 1999 ο οποίος έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή το παλαιό κτίριο όπου στεγαζόταν έως τότε το σχολείο υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση οπότε αποφασίστηκε η μεταστέγασή του στην τωρινή του θέση σε βαρέως τύπου λυόμενα του ΟΣΚ, αλλά και σε κοντέινερ, όπως φαίνεται και στις διπλανές φωτογραφίες.

palio_ktirio_epal1    palio_ktirio_epal2     palio_ktirio_epal3    palio_ktirio_epal4

Οι τωρινές εγκαταστάσεις του σχολείου καλύπτουν μόνο τις ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων. Οι εργαστηριακές ασκήσεις των μαθητών γίνονται στα εργαστήρια του 2ου ΣΕΚ Άνω Λιοσίων το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά. Επειδή όμως εκεί δεν υπάρχουν επαρκώς εξοπλισμένα όλα τα εργαστήρια των ειδικοτήτων απαιτείται συμπληρωματικά η μετάβαση των μαθητών ορισμένων ειδικοτήτων στο 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων.

Το στεγαστικό πρόβλημα στο σχολείο παραμένει έντονο έως και σήμερα, 9 χρόνια μετά το σεισμό. Τα κοντέινερ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται είτε ως αίθουσες διδασκαλίας είτε ως βοηθητικοί χώροι και γραφείο των καθηγητών. Οι μικρές αίθουσες δημιουργούν προβλήματα συνωστισμού των μαθητών ενώ λείπουν βασικές υποδομές όπως επαρκής χώρος στην αυλή για το μάθημα της γυμναστικής και τις αθλητικές δραστηριότητες, αίθουσα προβολών και εργαστηριακών ασκήσεων, αίθουσα εκδηλώσεων και γιορτών, στεγασμένος χώρος στο προαύλιο για τους μαθητές καθώς και επαρκής χώρος στο γραφείο των καθηγητών.

Λύση αναμένεται να δοθεί με την κατασκευή νέου κτιρίου κοντά στην τωρινή θέση. Οι εργασίες ξεκίνησαν λίγο μετά το σεισμό του 1999 και χτίστηκε τμήμα ενός κτιρίου το οποίο όμως ακόμα και σήμερα παραμένει ημιτελές. Πρόσφατα, μετά και από την επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας κ. Λυκουρέτζου στο σχολείο δόθηκε η υπόσχεση για δρομολόγηση των διαδικασιών με στόχο την άμεση αποπεράτωση του κτιρίου.
——————————————————————————————————————————————————